Wat doe je zoal in het dagelijks leven? Wat zijn je hobby’s? Wat houdt je bezig?

Mijn leven lang ben ik al een bezige bij. Vroeger werd ik ook wel ‘Juffrouw Mier’ genoemd, een archetype uit de Fabeltjeskrant. Over fabeltjes gesproken: als kind verslond ik sprookjes, mythes en sagen. Nog steeds houd ik enorm van verhalen, of ze nou geschreven zijn, verteld, verbeeld, gespeeld of verfilmd.
Naast de zorg voor ons gezin en het voeren van mijn eigen praktijk (pedagoog, coach, therapeut), schrijf ik onder andere over een verzwegen vaderlandse geschiedenis waar ik zelf deel van uitmaak. Zet mij achter een computer met een toffe schrijfopdracht of in de keuken met verse ingrediënten, een goed glas wijn en inspirerende muziek en je  hebt geen kind aan me. Met een beetje geluk en wijsheid rolt er dan iets moois uit.

Waarom heb je het boek “ Schoot vol tranen” geschreven? Wat was je inspiratie?

Het is vreemd en tegelijkertijd bijzonder om halverwege je bestaan te ontdekken dat je deel uitmaakt van een verzwegen geschiedenis. Er ontbreekt iets in je levensverhaal dat verder gaat dan het gezin en de familie bij wie je bent opgegroeid. Ik ben op zoek gegaan naar een antwoord op de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren dat in de vorige eeuw in ons land naar schatting 25.000 kinderen  onvrijwillig van hun moeder zijn gescheiden. Net als in mijn geval gebeurde het vaak al bij de geboorte. In een in tijdsbestek van ongeveer twintig jaar kwamen in de tweede helft van de 20e eeuw jaarlijks meer dan 1000 Nederlandse kinderen beschikbaar voor adoptie, tenminste als er niets aan ze mankeerde en er een gezin kon worden gevonden waar ze genoeg op leken. Dan zag niemand dat het geen eigen bloed was.

 Wat is je missie?

Dat iedereen in Nederland voortaan weet en besef heeft van wat er is gebeurd en tot welke gevolgen deze geschiedenis heeft geleid tot de dag van vandaag, generaties lang. Natuurlijk hoort daarbij dat er erkenning komt. Inmiddels heeft de overheid aangekondigd dat er een onderzoek komt naar de binnenlandse afstandspraktijken en adopties in de 20e eeuw. Dat is een enorme stap vooruit!

Eugenie in 4 woorden..
Nieuwsgierig, gedreven, betrokken, humor.

Wat is de kracht van het boek?

‘Schoot vol tranen’ gaat niet alleen over de Nederlandse adoptiegeschiedenis maar vooral over de thema’s die in ieder mensenleven een belangrijke rol spelen, zoals de betekenis van familie, herkenning, afkomst, identiteit, zoektocht, ontmoeting, verlies, hervinden en verbinden.

Wat maakte dat je besloot om een fotoshoot bij Magnetic Fotografie te gaan doen?schoot vol tranen

Tijdens mijn onderzoek in de periode 2014-2018 realiseerde ik me dat ik onmogelijk een verhaal de wereld in kon gaan brengen zonder zelf met de spreekwoordelijke billen bloot te gaan. Ik zocht naar een goede manier om dit waardig aan de geschiedenis te doen. Toen ik werd gewezen op de fotostudio van Alexandra en ik begreep dat ze bij uitstek vrouwen fotografeert, dacht ik: daar moet ik zijn. Uiteindelijk zijn de door haar gemaakte portretfoto’s op de web-site en de omslag van het boek gekomen.

Waar word je echt blij van?

Lachen is gezond! Echt blij wordt ik van alles waar je om kunt lachen, ook om jezelf.

Hoe heb je de fotoshoot bij Magnetic Fotografie ervaren? Hoe vond je de sfeer?

Het vinden en kiezen van de outfits was wel een avontuur. Wat moet je kiezen als er zoveel moois te vinden is? Daarom was het fijn dat ik een aantal kledingsetjes kon meebrengen en dat we eerst warmliepen. Alexandra is heel benaderbaar en luistert aandachtig. Voor mij was dat van belang omdat ik aan de ene kant afbeeldingen wilde die ik kon gebruiken voor mijn zakelijke website en social media accounts. Tegelijkertijd wilde ik aan de andere kant portretfoto’s voor mijn boek en die moesten qua uitstraling aansluiten bij het onderzoek en de publicatie van een heel gevoelig en kwetsbaar maatschappelijk thema.

Wat is je ambitie?

Ik heb een aangeboren drang om sluiers op te lichten, maatschappelijke taboes te onderzoeken en bespreekbaar te maken. Ik denk dat het mede komt doordat het taboe van ongehuwde zwangerschap mijzelf en mijn families voor het leven heeft getekend. Kijkend naar het grotere geheel hoop ik dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan het (beter) borgen van de internationaal erkende kinderrechten in Nederland, zodat het belang van het kind werkelijk voorop komt te staan.

Met mijn werk probeer ik iedere vrouw te laten ervaren dat innerlijke schoonheid ook aan de buitenkant te zien is. Kijk jij nu ook anders naar jezelf dan voor de shoot?

Voor de shoot was ik opgelucht als ik voor de verandering eens niet als een aap op de foto stond. Nu weet ik dat iedereen met de hulp van mensen als Alexandra, op zijn of haar best op de plaat kan komen te staan. Het is heel fijn om door mooie foto’s meer vriendjes te worden met jezelf.

 eugenieIs er nog iets dat je andere vrouwen mee zou willen geven, een boodschap?
Gebruik je stem: stem op een vrouw!

Eugenie favoriet:
Auto: als ie maar lekker (snel) rijdt en goed verzekerd is.

Muziek: door mijn boek ben ik fan geworden van het werk van een aantal artiesten in de jaren ’50 tot en met ’70 van de vorige eeuw: mannen én vrouwen uiteraard.

Boek: De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl en Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen heb ik met erg veel plezier gelezen. Vorig jaar heb ik alleen maar naslagwerken gelezen voor mijn eigen publicatie en aan mijn boek zitten sleutelen.

Eten/drinken: alleseter, dol op koken en vooral: (samen) genieten. Groot voorstander van seizoensgebonden, diervriendelijke en eerlijke producten en die zouden veel goedkoper moeten zijn dan de kiloknallers.

Vakantie: Flinke stapel boeken mee en op naar de zon in Mediterraan Europa.

Vakantieland: Ik zeg nu Griekenland omdat het land een belangrijke rol speelt in mijn boek

Film: Les uns les autres; Haar naam was Sarah; Antonia; De Tweeling: stuk voor stuk fascinerende verhalen waarin (vrouwen)levens verweven raken, gespleten, vernietigd, ingelost en weer verbonden.

Ergernis: onrecht in het algemeen; discriminatie, ongelijke behandeling en kinder- en dierenmishandeling in het bijzonder.

De Uitnodiging coaching & begeleiding
Eugenie Smits
Halle Nijmanweg 5
7025 EZ Halle
website:
www.deuitnodiging.nl    

 

“Schoot vol tranen”
Publicatiedatum: 14-11-2018   
ISBN 978-90-829460-0-0
Het boek is verkrijgbaar via de
 www.schootvoltranen.nl