De basis

De allerbelangrijkste vereiste voor het maken van foto’s, is dat je je camera hebt. Of dat de camera is van je mobiele telefoon of dat je een compacte camera gebruikt, dat maakt niet uit. We gaan gewoon beginnen. Je hoeft ook niet alle spullen in één keer aanschaffen. Begin gewoon met fotograferen met je telefoon en na verloop van tijd zal je vanzelf merken welke items je verder nog nodig hebt.

In dit hoofdstuk ga ik de basis met je bespreken.

We beginnen met het licht. Ik zeg altijd dat fotograferen leren dansen met het licht is.

Licht is het eerste waar je op let voordat je de foto met je mobieltje gaat maken. Daarnaast moeten we niet vergeten om de lens van je telefoon schoon te maken. Mocht je lens vettig zijn, dan krijg je nooit mooie heldere en scherpe foto’s. Hiervoor kun je een doekje of de rand van je T-shirt gebruiken. In je mobiel ga je naar de camera app. Vervolgens kies je wat je wilt fotograferen. Daarnaast zet je vinger op je scherm op de plek waarvan je wilt dat die scherp wordt. Hierdoor kun je zelf de scherpte verleggen en mooie beelden creëren.  Op het moment dat je drukt en het vasthoudt, kun je met je vinger schuiven om het beeld lichter of donkerder te maken.

{laat het zien}

Tijdens het fotograferen met je smartphone is het af te raden gebruik te maken van de zoom-optie. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je beeld. Doe in plaats daarvan een paar stappen naar voren zodat je dichterbij komt te staan. Ook als je een foto van details maakt, raad ik je af met de camera in te zoomen.

Voordat je vervolgens op de knop drukt, moet je zorgen dat je de telefoon stil houdt. Dus zet je twee voeten stevig op de grond en beweeg je handen niet.  Probeer zo stil mogelijk staan, en druk dan op de knop. Het klinkt simpel, maar geloof me; ik heb zo vaak bewogen foto’s gekregen als ik op netwerkbijeenkomsten aan iemand vroeg om even een foto van mij te maken. Stilstaan bij het maken van een foto, is dus echt belangrijk. Hoe donkerder het is, hoe stiller je moet staan.  Houd je telefoon met twee handen vast, dat stabiliseert en zorgt voor minder bewogen beeld.

Kies de juiste compositie, zodat er een balans op je foto is. Probeer altijd zo min mogelijk foto’s uit te snijden. Want een foto-uitsnede gaat ten koste van de kwaliteit van je foto.

Beweeg je camera een beetje, bekijk hetgeen je wil fotograferen vanuit verschillende standpunten. Ga een beetje naar links en kijk van boven en naar rechts. Beweeg met je telefoon rond en maak wat meer opnames.

Mocht je een product willen fotograferen, probeer dan ook verschillende hoeken uit; vanuit de onderkant, bovenkant, zijkant.

 

Gebruik regel van derden voor je compositie bepaling.  Als je de raster in je telefoon aanzet, verschijnen er vier lijnen op je beeldscherm. De lijnen kruizen elkaar door vier punten. (voorbeeld)

Door je “object” op een van deze punten te zetten, creëer je wat rust en balans in je compositie.

Probeer het maar eens. Ga naar de instellingen van je telefoon en zet de raster aan. Probeer de regel van derden uit.  (voorbeeld met een kopje koffie)

Mocht je een grote liefhebber van architectuur zijn, let op de lijnen, zodat de lijnen recht lopen. Als je bijvoorbeeld diagonale lijnen gebruikt, creëer je meer diepte in je foto. Dat maakt de foto ook een stuk interessanter. Het is wel belangrijk dat het perspectief klopt.  Het mooiste is als de lijnen wijzen naar het object dat je op dat moment aan het fotograferen bent.

Houd het simpel.

Je kan ook lijnen naar een middelpunt leiden.

Als je foto’s van jezelf gaat maken of van een groep mensen, fotografeer dan niet in de volle zon. Want dan krijg je harde schaduwen en ga je zelf met je ogen knijpen. Kies altijd voor een stukje schaduw.

Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om de flitser op je telefoon te gebruiken. Ik laat je later in de Extra’s een trucje zien om bijvoorbeeld je prachtige bord eten in het restaurant mooi op de foto krijgen. Ik raad je aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk daglicht of bestaand licht, maar gebruik de flitsfunctie van je telefoon zo min mogelijk.

Voor Instagram stories maak je je foto’s verticaal, maar voor alle andere doeleinden maak je je foto’s horizontaal.